Blog

Om iedereen de kans te geven zich te verdiepen in het soms ontoegankelijke werk van Jung, schrijf ik een blog bij deze website zodat u kennis kunt maken met de theorie.

De onbegrijpelijke droom en de compensatie theorie

De vorige column handelde over het Jungiaanse begrip, ‘de initiale droom’. Vaak, maar lang niet altijd, is deze droom verbazend doorzichtig vindt Jung. Maar dat blijft niet zo. Jung zegt er het volgende over, ‘ Als het analytische werk vordert verliezen de dromen al snel hun duidelijke karakter. Wanneer ze dat wel behouden, dan kunnen we er zeker van zijn dat de analyse nog niet tot een wezenlijk deel van de persoonlijkheid is doorgedrongen. In de regel worden dromen snel na het begin van de behandeling ondoorzichtiger en vager, waardoor hun interpretatie moeilijker wordt. Dat laatste komt ook doordat soms al snel het niveau wordt bereikt waarop de therapeut de situatie niet meer overziet.’( Jung, dromen, 2001, blz 101).

Lees meer

Jung en dromen, de initiale droom

Blog Jung en dromen, de initiale droom De Zwitserse psychiater C.G. Jung (1875 – 1961) heeft zich gedurende zijn lange carrière intensief met dromen bezig gehouden. Hij beschouwde de droom als middel tot het opsporen en bewust worden van tot dan onbewuste inhouden....

Lees meer