Liesbeth de Vogel

Wie ben ik?

Ik ben Liesbeth de Vogel.

Ik ben achttien jaar werkzaam geweest als docent Nederlands, en nu werk ik als Jungiaans analytisch therapeut.

Een aantal jaar geleden, tijdens het opknappen van een nieuw huis las ik het boek, ‘ Archetypen’ van Jung. Dit pocketboekje lag boven op een doos met spullen, en dat was ook de reden dat ik het las. Ik wilde even een pauze inlassen tussen al het schilderen en behangen door, en de dozen met boeken waren onvindbaar. Dit boek heeft mij de ogen geopend. Ik besefte dat het waar was, wat ik las, en begreep niet dat niemand mij dat ooit verteld had.

Het meest werd ik geraakt door de nadruk die Jung iedere keer weer legde op het feit dat uitdrukkingen als: ‘het is alleen maar psychisch’ of moderner gezegd ‘het zit allemaal tussen de oren’, de psyche devalueren en ontkennen dat de gevoelens van mensen werkelijkheid zijn.

 

Liesbeth de Vogel

Liesbeth de Vogel

Geen tastbare werkelijkheid maar een ervaarbare levende werkelijkheid waarvan men toch zou mogen verwachten dat ze een doel dient.

Dit doel is volgens Jung de bewustwording van de mens. Op de vraag waarom een mens zo nodig (door schade en schande) bewust moet worden antwoordt Jung: ‘Deze vraag raakt de kern van de zaak, en het antwoord hierop is niet eenvoudig. In plaats van een werkelijk antwoord kan ik slechts een soort geloofsbekentenis geven: het lijkt me namelijk dat na al deze duizenden miljoenen jaren er eindelijk eens iemand zou moeten weten dat deze wonderbaarlijke wereld van bergen, zeeën, zonnen en manen, Melkwegen, sterrennevels, planten en dieren bestaat.’

Lid van JVATN (registratienr: 15005)

Columnist voor het tijdschrift van de VSD (Vereniging voor de Studie van Dromen)

KvK: 62760157